neděle 30. června 2013

Proč zvěř nejí lopuchy?

Abych si zachránila jedničkové konto na měsíc červen, musím dneska něco publikovat. Z nouze ctnost :)
Již před hodnou dobou jsem dočetla Zbabělce a musím říct, že Danny Smiřického snad nejde nemilovat, aspoň jistým způsobem. Před rokem jsem četla Prima sezónu a už jsem stihla zapomenout na ten Škvoreckého styl. Jak se ta přespisovnost mísí s náchodským nářečím a sprostými slovy a že vám je schopný popsat "vstal jsem z postele, nandal si levou bačkoru, potom pravou, otevřel dveře", člověk si hned všechno umí představit detailněji a reálněji. A stejně je na tom všem nejlepší to, co všichni uznávají, že se s tím Škvorecký nemazal, nehrál si na nějakého osvícence a prostě to napsal tak, jak to viděl a cítil. Klidně přiznal, že mu bylo něco fuk a nebo, že si přál, aby jeho sok v lásce doopravdy zemřel. V klidu na těch stránkách měnil své pohledy na Irenu a věřil ve svou budoucí lásku z Prahy, což se stalo. Hahaha, prostě Zbabělci pro mě byly krásný.
A pokud jsem to tu ještě nepsala, jako že asi ne, Pro každého nebe od Květy Legátové je prvotřídní knížka. Možná mám pro autorku jistou slabost od známých Želar a Jozovy Hanule, ale tahle sbírka rozhlasových her je prostě bezvadná. Člověk by do takové "babičky" snad ani neřekl, jak vtipně a s pointou dokáže něco takového napsat. Takže pokud by někdo neměl co číst, hurá do toho, za den či dva je to hotovo :)
Konec mých pseudorecenzí, ale je to úleva, když člověk může číst, co se mu zrovna chce, třeba i tu čtyřku Trůnů (teď mě čeká nejtlustší knížka mého života - přes 1800 stran :D).
O dobrých filmech teď nevím, ale tenhle soundtrack se poslouchat určitě dá :)
Veselé prázdniny.

(kdo by tohle nechtěl -aha, našla jsem to u Gábi na tumblru, nevadí - wasbella102)

2 komentáře:

  1. je to hrozná úleva! Konečně se vrhám na Kunderu a Murakamiho, jak se mi zlíbí. Zbabělce mám taky na seznamu.
    a jednou takovej pokoj prostě budu mít, tak. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Inak nevies nahodou maju trony aj 5?

    Inak pozyvam ta k sebe na SUMMER GIVEAWAY kde je cena tasticka plna darcekov. Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/07/summer-giveaway.html

    OdpovědětVymazat